medi icon

Werk je met kinderen? Dan kan extra bescherming tegen kinkhoest geen kwaad

baby_werken_kinkhoest

Alles wat je moet weten over kinkhoest

 

Kinkhoest is een besmettelijk ziekte die veroorzaakt wordt door een bacterie. De bacterie maakt gifstoffen aan die kunnen leiden tot ernstige hoestbuien. De symptomen van kinkhoest lijken eerst op een simpele neusverkoudheid die gevolgd worden door hoestbuien. Kinkhoest is besmettelijk en wordt overgedragen door hoesten.

Wat zijn de kenmerken van de ziekte?

 

Kinkhoest is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door de bacterie Bordetella pertussis. Er zijn verschillende soorten kinkhoest. Dat betekent dat je meerdere keren kinkhoest kunt oplopen. In Nederland is vaccinatie tegen kinkhoest opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) dat start als baby’s 3 maanden zijn. Tussen geboorte en deze 3 maanden zijn baby’s dus ongeschermd.

Wat zijn de verschijnselen van kinkhoest?

 

De eerste verschijnselen van kinkhoest zijn klachten die lijken op een gewone verkoudheid. Al snel beginnen de hoestbuien. Lange hoestbuien met piepende ademhaling waarbij taai slijm opgehoest wordt. Door de hoestbuien moeten mensen vaak braken. De hoestbuien kunnen maanden aanhouden. Daarom wordt kinkhoest ook wel ‘de honderd dagen hoest’ genoemd.

Wat zijn de risico’s van kinkhoest?

 

Kinkhoest is met name voor zeer jonge kinderen heel gevaarlijk. Door de hoestbuien kunnen zij hersenbloedingen oplopen. Werk je met kinderen of baby’s, dan bescherm je niet alleen jezelf maar ook hun door je te laten vaccineren tegen kinkhoest?

Welke bescherming is er tegen kinkhoest?

 

Er zijn verschillende kinkhoestvaccins beschikbaar. Het Dktp-vaccin dat beschermt tegen difterie, tetanus, kinkhoest en polio en Boostrix® dat beschermt tegen difterie, tetanus en kinkhoest. Om pasgeboren baby’s te beschermen in de maanden na hun geboorte wordt aan zwangeren in de 22e week van de zwangerschap een boostervaccinatie tegen kinkhoest gegeven. Voor deze boostervaccinatie wordt Boostrix gebruikt.
Omdat de zwangeren van nu bijna allemaal in hun jeugd gevaccineerd zijn is een eenmalig vaccinatie voldoende.

Een vaccinatie tegen kinkhoest wordt ook aangeraden aan mensen die werken met zeer jonge kinderen (< 3 maanden).

Wat zijn de bijwerkingen van kinkhoest?

 

Zoals bij ieder vaccin zijn milde bijwerkingen normaal: licht koorts, roodheid, pijn bij de injectieplaats.

 

Heb je vragen over kinkhoest (de 22 weken prik) of over de vaccinatie?

Neem contact op
Griepvaccinaties

Klachtenvrij werken is wel zo fijn

Door de coronapandemie vinden medewerkers het extra fijn als zij in een klachtenvrije omgeving kunnen werken. Als werkgever kun je de griepprik aanbieden voor elke werknemer.

 

griepprik