medi icon

Waarom vaccineren tegen DTP zinvol is voor onhygiënische situaties

riool_werkzaamheden_dtp

Alles wat je moet weten over DTP

Waar staat DTP voor?

D.T.P staat voor 3 ziekten: Difterie, Tetanus en polio.

Wat is difterie?

 

Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het komt in Westerse landen vrijwel niet meer voor, maar in sommige ontwikkelingslanden nog wel. In de jaren negentig was er een epidemie in de voormalige Oostblok-landen, doordat de vaccinatiecampagnes niet meer goed werden uitgevoerd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie.

Wat is tetanus?

De ziekte is altijd dodelijk zonder behandeling. De injectie die je soms bij de huisarts of op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis krijgt als je een wondje hebt gehad is het tetanusvaccin. Als je gevaccineerd bent hoef je in de 10 jaar erna geen injectie meer tegen tetanus. Als je gevaccineerd bent voor DTP voorkom je dat je in het buitenland een injectie voor tetanus krijgt als je een wondje oploopt.

Wat is polio?

 

Het heet ook wel kinderverlamming, hoewel de meeste mensen die besmet zijn met het poliovirus nauwelijks iets van de ziekte merken. Polio komt nog steeds voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Wat zijn de verschijnselen van DTP?

De symptomen van difterie:

 

Verschijnselen zijn koorts, keelpijn en hangerigheid. Soms ontstaan er vliezen in de keel waardoor iemand zelfs kan stikken.

De uitingsvormen van tetanus

 

Symptomen zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen, vaak ook in de kaakspieren, vandaar de naam kaakklem. De bacterie komt in alle landen voor, ook in Nederland.

Verschijnselen van polio

 

Symptomen van kinderverlamming openbaren zich meestal één week en niet langer dan 35 dagen na besmetting. Poliomyelitis zelf geeft griepachtige verschijnselen met niet-specifieke symptomen, zoals: Algehele malaise, Vermoeidheid, Prikkelbaarheid, Braken, Hangerigheid, Soms koortsig, Pijnlijke keel, Neusverkoudheid, Lichte hoofdpijn, Klachten van het maag- darmstelsel.

Wat zijn de risico’s van DTP?

Difterie

 

De ziekte wordt overgebracht via hoesten.

Tetanus

 

Tetanus, ook wel “kaakklem” genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit.

Polio

 

Polio is een virusziekte die van ontlasting naar de mond en soms ook via hoesten wordt overgebracht.

Hoe kun je je beschermen tegen DTP?

Om polio te voorkomen is goede hygiëne belangrijk: dus handen wassen na toiletbezoek en voor het eten. Dit is belangrijk omdat ook andere ziekten op deze manier worden overgedragen.
Om difterie te voorkomen moet je zorgen dat je zo weinig mogelijk aangehoest wordt.

De DTP vaccinatie geeft na één inenting een beschermingsduur van tien jaar. Iedereen die gevaccineerd is volgens het Rijksvaccinatieprogramma heeft eenmaal per 10 jaar een herhaling van DTP nodig.

 

Heb je vragen over DTP of vaccineren tegen DTP?

Contact sales Meer informatie
Griepvaccinaties

Klachtenvrij werken is wel zo fijn

Door de coronapandemie vinden medewerkers het extra fijn als zij in een klachtenvrije omgeving kunnen werken. Als werkgever kun je de griepprik aanbieden voor elke werknemer.

 

griepprik