medi icon

In sommige beroepen loop je meer risico op een hepatitis B besmetting

kans_op_besmetting

Alles wat je moet weten over hepatitis B

Hepatitis B is een zeer besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een virus en uiteindelijk leidt tot een ontsteking in de lever. Dit virus wordt overgedragen via bloed, sperma, vaginaal vocht en voorvocht. Er zijn bepaalde beroepsgroepen die een groter risico lopen op deze ziekte, omdat ze bijvoorbeeld in contact komen met het bloed van mensen die mogelijk besmet zijn. Denk aan medewerkers van justitiële instellingen, uitvaartmedewerkers, veiligheidsdiensten, de politie, de brandweer en medewerkers uit de zorg.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een vorm van leverontsteking die wordt veroorzaakt door het hepatitis B virus (HBV). Dit virus wordt overgedragen via bloed-bloed contact of via seksueel contact. Je kunt dit virus oplopen wanneer je via een wond in contact komt met besmet bloed of door onbeschermd seksueel contact (zonder condoom) met iemand die besmet is met het hepatitis B virus.

Hoe ziet het vaccinatietraject van Hepatitis B eruit?

Het vaccinatietraject tegen Hepatitis B bestaat uit drie injecties met tussenpozen van één en vijf maanden. De bescherming is na de drie injecties in principe levenslang. Dit wordt gecontroleerd aan de hand van een titer bepaling door middel van bloedonderzoek.

hepatitis_vaccinatietraject

In het kort:

Vaccinatietraject: 3 injecties en bloedafname ter bepaling titer
Beschermingsduur na vaccinatie en adequate titer: minimaal 25 jaar maar zeer waarschijnlijk levenslang.

 

Proces:

 

Tijdens het consult zal onze verpleegkundige de vaccinatiehistorie met de medewerker bespreken. Indien gegevens over vaccinatie of titerbepaling ontbreken zal gehandeld worden naar het protocol van de Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding (onderdeel van RIVM).

Extra toelichting op het traject:

 

Het reguliere vaccinatietraject hepatitis B, dat geschikt is voor de risicolopers bestaat uit 3 vaccinaties. De serie start met de eerste vaccinatie. Na ongeveer een maand vindt de tweede vaccinatie plaats. Ongeveer 5 maanden na de tweede vaccinatie vindt de derde vaccinatie plaats. Tot slot vindt er 5 tot 6 weken na de derde vaccinatie een bloedonderzoek (titerbepaling) plaats. Wanneer uit de bloeduitslag blijkt dat er een beschermende titer is opgebouwd ontvangt de deelnemer hiervan een digitaal bewijs. Wanneer hiertoe aanleiding is, zal uit hetzelfde bloedmonster een vervolg bloedonderzoek plaatsvinden. Hierbij wordt met name gekeken naar dragerschap van hepatitis B. Dit zou kunnen leiden tot een re-vaccinatietraject.

 

Wat moet ik doen als ik dit voor mijn werknemers wil regelen?

Bekijk meer informatie
Preventief onderzoek

Binnenkort beschikbaar

Binnenkort kun je bij ons terecht voor preventieve gezondheidsonderzoeken. Laat jouw gegevens bij ons achter als je de mogelijkheden voor jouw werknemers wil bespreken.

 

preventief onderzoek