medi icon

Gaan we anders om met griep door het coronavirus?

Voor Covid-19 zijn we streng, gelijk door naar de teststraat als je lichte verkoudheidsklachten hebt,  1,5 meter afstand houden, hoesten in je ellenboog en goed je handen wassen. Maar hoe zit dit met influenza (klassieke griep), gaan we door het coronavirus nu ook anders en voorzichtiger om met de griep?

 

Volgens arts infectieziektebestrijding bij GGD Haaglanden, Mariska Petrignani, gaan we niet anders om met normale griep dan voor de uitbraak van COVID-19. “Er zijn geen andere richtlijnen voor”, zegt Petrignani. “Het is tegenwoordig wel zo dat je bij griepverschijnselen als koorts, hoesten of niezen een coronatest moet laten afnemen om te controleren of het om griep of het coronavirus gaat.” Petrignani vervolgt dat huisartsen een landelijk systeem bijhouden met symptomen die op griep lijken, om te monitoren en een griepseizoen aan te kunnen kondigen. Uit cijfers van Nivel Zorgregistraties, blijkt dat een griepepidemie in Nederland gemiddeld 13 weken duurde. De langste griepepidemie was van 2014/2015 en duurde 21 weken.

 

‘Griep kan net zo gevaarlijk of dodelijk zijn’

“Een bepaald percentage van alle huisartsen neemt steekproeven”, vertelde de GGD-arts. “Ze nemen dan, net als bij de coronatest, een keel-neusswab en testen daarmee op allerlei luchtwegvirussen waaronder griep. Als uit die steekproeven blijkt dat de drempelwaarde is bereikt, dan wordt er een signaal afgegeven dat het griepseizoen is begonnen.”

Ondanks bepaalde overeenkomsten zijn influenza en COVID-19 niet helemaal met elkaar te vergelijken. “Er is een aantal grote verschillen”, zegt Petrignani. “Reuk- en smaakverlies komt vaker voor bij COVID-19 dan bij influenza. COVID-19 kent daarbij langdurige vermoeidheid in grotere mate dan bij het griepvirus.”

 

“Het is wel goed dat mensen zich realiseren dat wat er nu in de wereld met COVID-19 gebeurt, vergelijkbaar is met wat er in het klein met influenza gebeurt. Voor risicogroepen kan griep namelijk net zo gevaarlijk of zelfs dodelijk zijn. Denk dus zeker na voordat je met een stevige verkoudheid op bezoek gaat bij kwetsbare groepen, zoals ouderen, dementerenden of ernstig zieken. Die krijgen wel een griepprik, maar bouwen niet altijd goede antistoffen op.”

 

Coronamaatregelen voor daling griep

Wanneer het griepseizoen precies van start gaat weet Petrignani niet. “We hebben geen idee wanneer en ik welke mate influenza komt. Dat hangt af van het virus en de mutaties. Vorig jaar was er bijna geen griep, waardoor we onze antistoffen niet hebben kunnen onderhouden. Dat zou ervoor kunnen zorgen dat influenza erger toeslaat, maar dat hoeft niet. Door COVID-19 is alles in de war geschopt. Het RS-virus liet ook een piek zien aan het begin van de zomer, normaal is dat pas in de winter.”

 

Na anderhalf jaar zien we COVID-19 volgens Hoogleraar Algemene Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht, John de Wit, nog steeds niet als zomaar een griepje. “Corona was, in tegenstelling tot griep, helemaal nieuw”, zegt De Wit. “Het was eng, onvoorspelbaar en bovendien zijn er veel mensen aan de gevolgen ervan gestorven. Dar zorgde ervoor dat we ons, zeker in het begin, trouw aan de coronamaatregelen hielden en extra alert zijn geworden op onze hygiëne.”

 

“Het zou interessant zijn om te zien of mensen ook na COVID-19 nog in de ellenboog hoesten, alleen papieren zakdoekjes gebruiken en vaker hun handen wassen om daarmee griep tegen te gaan. Aan de gevolgen van griep overlijden jaarlijks zo’n zeshonderd mensen en juist deze hygiënemaatregelen kunnen voor een daling zorgen. Het zou dus mooi zijn als er iets blijft hangen van de gedragsverandering.”

 

Met zekerheid valt het niet zeggen of er door het coronavirus ook meer angst is voor griep of andere luchtwegvirussen volgens De Wit. “Ik weet niet of we echt angstiger zijn geworden en onszelf nu in 2021 vaker opsluiten als we geen corona hebben, maar ons wel grieperig voelen”, vertelt de hoogleraar. “Maar je merkt wel dat er niet meer gewoon gehoest of geniest kan worden, zonder dat iemand zich ervoor verontschuldigt of afstand neemt. We zijn ons erg bewust geworden van de symptomen van corona, vooral in de buurt van kwetsbare groepen.”

 

Bron;
https://www.nu.nl/gezondheid/6157045/gaan-we-door-het-coronavirus-anders-om-met-griep.html

 

Heb je vragen over vaccineren tegen griep?

Neem contact op Meer informatie