medi icon

Ziekmeldingen weer op het oude niveau

ziek

1 september 2021

Uit een recente kwartaalupdate van de Arbo Unie blijkt na een corona jaar met historisch weinig ziekmeldingen dat deze in het tweede kwartaal van 2021 weer vergelijkbaar zijn met de ‘normale jaren’ 2018 en 2019. Het gaat hierbij vooral om kortdurend verzuim. Was de gemiddelde verzuimduur in het tweede kwartaal van 2020 nog achttien dagen, nu is dat zes dagen. De belangrijkste reden? Verkoudheid en griep lijken weer vrijspel te krijgen op de werkvloer.

“De belangrijkste conclusie die we daarbij als Mediprevent onderschrijven is dat de lockdown maatregelen in het tweede kwartaal zijn versoepeld, waardoor weer meer mensen samenkomen en daardoor ook weer verkoudheid en griep aan elkaar hebben overdragen”, zegt Joris Hoogenbosch, mede-eigenaar van Medi Prevent. “In veel organisaties wordt weer één of twee dagen op kantoor gewerkt in plaats van vanuit thuis. De kans op besmetting is dus groter, tegelijkertijd zien we dat mensen door thuis te werken met klachten, weer sneller aan de slag kunnen, dan wanneer ze zouden wachten om weer naar kantoor te kunnen gaan. Iemand met verkoudheid of griepklachten kan vaak thuis nog wel wat werk doen.”

Wat betekenen deze cijfers?

Joris: “In elk geval kunnen we concluderen dat de samenleving zich wat meer vrijheden permitteert in relatie tot werk en gezondheidsrisico’s. Maar dat zegt nog niks over hoe prettig we ons daarbij als samenleving voelen. De Arbo Unie rapporteert weliswaar cijfers over minder psychische klachten bij werknemers het afgelopen kwartaal, maar geven ook aan dat het te vroeg is om daar conclusies aan te verbinden. Vanuit Medi Prevent zien wij dat de samenleving weliswaar toe is om meer van het lockdown slot te gaan, maar we zien ook de praktijk dat de huidige vaccinatiegraad voor Covid nog geen garantie is op minder corona-

besmettingen. Mensen blijven dus op het werk alert op symptomen bij henzelf en collega’s. En willen liefst zo min mogelijk risico lopen. Als werkgever kun je hierin een rol spelen richting werknemers. Zo kun je d.m.v. griepvaccinaties onder het personeel voorkomen dat collega’s met verkoudheids- of griepklachten een risico vormen voor andere collega’s op het werk. Het is niet waterdicht, maar door meer aandacht te besteden aan preventie ook voor andere ziektes dan Covid-19, zoals de gewone griep op verkoudheid, voorkom je dat mensen voortdurend overprikkeld met elkaar samenwerken.”

Preventieve zorg voor gezond werken

“Dat de ziekteverzuim cijfers weer lijken op de cijfers van voor de coronacrisis geeft voor ons in elk geval aan, dat wij met onze rol voor werkgevers actueler zijn dan ooit. Mensen hebben recht om te kunnen werken in een omgeving waar mensen klachtenvrij zijn. Daar hoort ook preventie van griep en verkoudheid bij. Op basis van de symptomen kun je immers niet vaststellen of er geen sprake is van griep of verkoudheid, of erger, een corona-besmetting. Hoe meer mensen voorkomen dat ze met verschijnselen naar werk gaan, hoe veiliger en prettiger de werkomgeving voor mensen zal voelen. Dat is voor sommige beroepsgroepen echt van fundamenteel belang, zeker in die groepen waarbij thuiswerken niet altijd een optie is. Medi Prevent kan op dit vlak een zeer compleet pakket van preventieve diensten aanbieden”.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Medi Prevent jouw organisatie helpt bij het gezond blijven werken? Neem dan contact op met Thekla Oosterhof, mailto:thekla@mediprevent.nl

Meer over ziekmeldingen en de coronacrisis?
https://www.arbounie.nl/werkgever/nieuws/persbericht-arbo-unie-signaleert-normalisering-van-ziekmeldingen

Klant worden?
Griepvaccinaties

Klachtenvrij werken is wel zo fijn

Door de coronapandemie vinden medewerkers het extra fijn als zij in een klachtenvrije omgeving kunnen werken. Als werkgever kun je de griepprik aanbieden voor elke werknemer.

 

griepprik