medi icon

Vrees voor griepgolf zorgt voor onrust onder deskundigen

In deze mooie nazomer, nu de besmettingen van COVID-19 gelukkig aan het teruglopen zijn en we denken even te kunnen ademhalen ligt een volgend probleem op de loer: de griepgolf 2021\2022. De eerste berichten van het RIVM zien er verontrustend uit. Het RIVM verwacht dat virussen die vorig seizoen onderdrukt werden door de coronamaatregelen, dit jaar in verhevigde vorm de kop gaan opsteken. Ziekenhuizen bereiden zich al voor op een grote groep grieppatiënten die de druk op de reguliere- en inhaalzorg alleen maar groter maken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verwacht dat meer mensen zich gaan aanmelden voor vaccinatie en heeft al 600.000 meer griepprikken ingekocht dan vorig jaar.

 

Immuniteit

Corona heeft de ‘gewone’ griep vorig jaar verdrongen. Daardoor is de immuniteit tegen griep bij mensen afgenomen. Welke invloed dit heeft op de naderende griepgolf blijft koffiedik kijken; het kan zijn dat de coronamaatregelen afstand houden, handen wassen, mondkapjes dragen, het immuunsysteem zo zwak heeft gemaakt dat de griep dit jaar heftiger toeslaat. Maar het kan ook zo zijn dat men zo gewend is aan de maatregelen dat ook de griep minder kans krijgt dit jaar.

 

Het griepvaccin, waarvan de samenstelling in februari altijd bepaald wordt, is klaar voor verspreiding. Omdat nergens op de wereld dit jaar influenza heeft geheerst weet men niet of de samenstelling van het vaccin ook geheel gaat mixen met de griep in de naderende griepgolf.  De bescherming zal daarom waarschijnlijk minder zijn na een vaccinatie. Maar altijd voldoende om een epidemie te voorkomen.

 

Griepprik

Mediprevent haakt in op de ongerustheid van het RIVM, het ziekenhuispersoneel en u en biedt ook dit jaar weer griepprikken aan. Als bedrijf of instelling kunt u bij ons terecht. Stuur een mail met uw vragen of aanmelding naar sales@mediprevent.nl.

 

Meer lezen?
https://www.parool.nl/nederland/ziekenhuizen-vrezen-griepgolf-meer-mensen-vatbaar-voor-influenza~babd1911/

 

Heb je vragen over vaccineren tegen griep?

Neem contact op Meer informatie