medi icon

Komt er een nieuwe griepgolf aan?

In Nederland is het aantal mensen met griepachtige klachten nog laag, maar in de afgelopen week is het aantal infecties met het griepvirus gestegen. In dit artikel bespreken we de laatste ontwikkelingen omtrent de griep in Nederland en de effectiviteit van het huidige vaccin. Het RIVM, Erasmus MC en Nivel volgen de situatie op de voet en geven hierbij nuttige informatie over het aantal infecties, de match tussen het vaccin en de virussen en de mogelijke impact op de zorg.

Aantal infecties met griep in Nederland

In de afgelopen week bezochten 14 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is lager ten opzichte van seizoenen vóór de coronapandemie. Echter, op dit moment worden de meeste mensen met griepachtige klachten alleen op het coronavirus getest. De resultaten van de Nivel Peilstations, gebaseerd op huisartsgegevens, zijn hierdoor niet direct vergelijkbaar met voorgaande jaren.

Analyse van het griepvirus

Het RIVM en het Erasmus MC analyseren monsters van het griepvirus in het laboratorium. Hierbij wordt vastgesteld welk type griepvirus het is en wat de eigenschappen van het griepvirus zijn. Uit de meest recente analyse blijkt dat de griepvirussen in de vaccins die afgelopen najaar zijn gegeven niet helemaal overeenkomen met de griepvirussen die nu het meest rondgaan in Nederland.

Effectiviteit van het huidige vaccin

Er is enige mismatch tussen de griepvirussen in het vaccin en de virussen die op dit moment gevonden zijn bij mensen met griep. Dit betekent dat het vaccin mogelijk minder goed beschermt tegen een infectie met het griepvirus en eventuele complicaties na griep. Hoeveel minder de bescherming is, weten we nog niet. Ook is het bij de huidige, relatief kleine aantallen nog niet merkbaar. Maar als veel meer mensen het griepvirus krijgen, kan de impact op bijvoorbeeld de zorg groot zijn.

Conclusie:

De situatie omtrent de griep in Nederland is op dit moment nog beperkt, maar het aantal infecties is in de afgelopen week gestegen. Uit de analyse van het RIVM en het Erasmus MC blijkt dat er een mismatch is tussen de virussen in het vaccin en de virussen die op dit moment rondgaan. Dit betekent dat het huidige vaccin minder bescherming biedt tegen een infectie met het griepvirus en de eventuele complicaties daarvan. Als er meer mensen het griepvirus krijgen, kan dit een grotere impact hebben op de zorg. Het is belangrijk om de situatie verder te blijven volgen en maatregelen te nemen om verdere verspreiding van het griepvirus te voorkomen.

Lees hier het hele artikel: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers

Neem contact op Meer informatie