medi icon

Komt er een nieuwe griepgolf aan?

Het aantal mensen met griepachtige klachten is nog laag in Nederland, maar in de afgelopen week nam het aantal infecties met het griepvirus wel flink toe. Afgelopen week  (28 februari t/m 6 maart 2022) bezochten 14 op de 100.000 mensen de huisarts met griepachtige klachten. Dit is lager ten opzichte van seizoenen vóór de coronapandemie.

Maar op dit moment worden de meeste mensen met griepachtige klachten in de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst teststraten meestal alleen op het coronavirus getest. De resultaten van de Nivel Peilstations, gebaseerd op huisartsgegevens, zijn hierdoor niet direct vergelijkbaar met voorgaande jaren.

De griepvirusmonsters worden door het RIVM en het Erasmus MCErasmus University Medical Center in het laboratorium onderzocht. Daarbij wordt vastgesteld welk type griepvirus het is en wat de eigenschappen van het griepvirus zijn. De resultaten van dit onderzoek staan op deze pagina. Uit de meest recente analyse blijkt dat de griepvirussen in de vaccins die afgelopen najaar zijn gegeven niet helemaal overeenkomen met de griepvirussen die nu het meest rondgaan in Nederland. Er is, anders gezegd, enige mismatch tussen de griepvirussen in het vaccin en de virussen die op dit moment gevonden zijn bij mensen met griep. Dit betekent dat het vaccin mogelijk minder goed beschermt tegen een infectie met het griepvirus en eventuele complicaties na griep.  Hoeveel minder de bescherming is, weten we nog niet. Ook is het bij de huidige, relatief kleine aantallen nog niet merkbaar. Maar als veel meer mensen het griepvirus krijgen, kan de impact op bijvoorbeeld de zorg groot zijn. Het RIVM, Erasmus MC en Nivel volgen de situatie op de voet.

 

Lees hier het hele artikel: https://www.rivm.nl/griep-griepprik/feiten-en-cijfers

Neem contact op Meer informatie