medi icon

Komt er een griepgolf aan?

Het aantal ziekmeldingen is weer terug op het niveau van voor de coronacrisis en er word gewaarschuwd voor een zware griepgolf later dit jaar. Zijn deze waarschuwingen terecht en waar komen deze griepgevallen vandaan?

 

Het feit dat we de 1,5 meter hebben losgelaten en meer contactmomenten hebben, lijkt hier een verband mee te hebben. Volgens Rob Riesmeijer, hoofd van het Centrum voor Bevolkingsonderzoek, dat onder andere het Nationaal Programma Grieppreventie coördineert, is het moeilijk te zeggen of dit ook daadwerkelijk zo is.

 

“Hoewel we inderdaad zien dat het aantal mensen met griepachtige klachten op het niveau is van voor corona, is het tegelijkertijd zo dat het aantal gevallen van griep tot nu toe nog aan de lage kant is”, aldus Riesmeijer. “Je kunt op dit moment dus nog niet spreken van een griepgolf, maar het is lastig te voorspellen hoe dat zich zal gaan ontwikkelen.”

 

Het afgelopen jaar zijn er vrijwel geen griepgevallen geregistreerd. “Dat zorgt ervoor dat mensen geen weerstand hebben opgebouwd en daardoor een grotere groep mensen vatbaar is voor de griep”, legt Riesmeijer uit.

 

Snot, slijm en speeksel

Door het influenzavirus wordt de griep veroorzaakt, dit is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen. Het virus zit in druppeltjes snot, slijm en speeksel en wordt net als het coronavirus overgedragen door te praten, hoesten of niezen in iemands nabijheid.

 

In druppeltjes snot, slijm en speeksel zit het virus en wordt net als het coronavirus overgedragen door te praten, hoesten of niezen in iemands nabijheid.

 

In werkelijkheid gaat het vaak over een verkoudheid, terwijl er vaak wordt gesproken over griep. “Een verkoudheid wordt door andere virussen veroorzaakt”, zegt Riesmeijer. “Als je griep hebt, merk je dat echt wel, want dan heb je flinke klachten. Bij een verkoudheid heb je een snotneus en een hoest. Bij de griep heb je daarnaast vaak spierpijn, koorts en hoofdpijn.”

 

Ieder jaar is het onzeker wanneer de griep opkomt, vertelt Ted van Essen, voorzitter van de Nederlandse Influenza Stichting. “Tussen eind december en begin maart is normaliter de periode voor een griepgolf. Maar dit jaar gaat die voorspelling niet op, want niks is standaard dit jaar. Dat zagen we ook bij het rs-virus onder jonge kinderen, normaal piekt dat virus rond Kerst, nu gebeurde dat midden in de zomer.”

 

Jaar zonder griep is zeldzaam

Volgens van Essen is een jaar zonder griepgevallen, zoals afgelopen jaar zeldzaam te noemen. “Dat zou daarom tot gevolg kunnen hebben dat het griepvirus dit jaar in zwaardere mate zal toenemen.” Bij het indammen van de griepgolf, kan de griepprik een belangrijke rol spelen. Mensen van zestig jaar en ouder en jonge mensen met een medische aandoening krijgen ieder jaar een uitnodiging voor een griepprik en worden er uiteindelijk ongeveer vier miljoen mensen daadwerkelijk geprikt.

 

Door afweerstoffen aan te maken tijdens het tegengaan van het griepvirus, word de kans op besmetting verkleind, dit kan je doen door de griepvaccinatie te nemen. Als je tot deze doelgroep behoort, dan hoef je hier niet zelf voor te betalen. Het bezoek aan de huisarts en de griepprik zelf wordt door de overheid betaald. Val je niet in de risicogroep maar wil je toch een griepprik halen, dan moet je zelf voor de kosten opdraaien.

 

Duidelijk is dat coronamaatregelen als thuisblijven bij klachten ervoor heeft gezorgd dat de eerste golf aan coronagevallen laag bleef. Ditzelfde geldt voor de griep. Het is lastig te zeggen of we voortaan anders om zullen gaan met griepklachten en toch thuisblijven in plaats van dapper naar kantoor gaan.

 

“Wel denk ik dat mensen die in de zorg werken nu sneller geneigd zijn een griepprik te nemen”, aldus van Essen. “Door hun werkethos werkten zij vaak door met griep, maar het besef dat zij daardoor kwetsbare mensen kunnen besmetten lijkt meer aanwezig.”

 

Op 11 oktober organiseerde de Nederlandse Influenza Stichting de Nationale Griepprikdag, om het belang van zorgverleners die zich inenten tegen het griepvirus te onderstrepen. “Soms zijn influenza-epidemieën lag en leiden ze tot veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Ook zorgt het hoge ziekteverzuim onder zorgpersoneel dan voor extra problemen in de gezondheidszorg,” stond in de uitnodiging.

 

Niet waarschuwen zou slordig zijn

“Drie weken geleden adviseerde de Gezondheidsraad de doelgroep van de griepprik uit te breiden met onder anderen zwangere vrouwen, mensen die zeer ernstig ziek zijn geweest door COVID-19 en daardoor longschade hebben opgelopen en mensen met morbide obesitas”, aldus Riesmeijer. “Wie in aanmerking moet komen voor de griepprik, wordt eens in de zoveel tijd opnieuw bekeken en dat staat los van corona.”

 

Van Essen zegt, dat Nederland daarin sneller zou kunnen handelen. “Dat besluit werd al in 2012 genomen door de Wereldgezondheidsorganisatie en wij voeren dat nu pas in. De coronapandemie heeft ons geleerd dat het ook anders en daarmee sneller kan.”

 

De aandacht voor en urgentie van het coronavirus heeft hier veel mee te maken, denkt Van Essen. “Maar ook het griepvirus kan een gezondheidscrisis veroorzaken. Kijk maar naar 2018: toen stierven 9500 mensen aan de griep, maar daar werd vervolgens geen enkele Kamervraag over gesteld.”

 

Daarom zou het slordig zijn om niet te waarschuwen voor de kansen op een griepgolf, vervolgt de voorzitter van de Influenza Stichting. “Op theoretische gronden kun je namelijk wel stellen dat er deze winter meer kans is op een flinke toename van griepgevallen dor het wegblijven van de griep vorig jaar.” Van Essen laat daarnaast weten dat je gelijktijdig met de griep besmet kunt raken met het coronavirus. “En dat is zeker voor kwetsbare mensen een gevaarlijke situatie.”

 

Lees hier het hele artikel: https://www.nu.nl/gezondheid/6160914/komt-er-een-griepgolf-aan.html 

Neem contact op Meer informatie