medi icon

Uw werknemer huiverig voor prikken? Dit is wat u als werkgever kunt doen om angst of wantrouwen weg te nemen

bang

3 september 2021

Gezond werken staat hoog op de agenda in uw organisatie, zeker nu. Werknemers werken het liefst in een omgeving met zo min mogelijk ziekteverschijnselen onder collega’s en risico’s. Dat ze via uw bedrijf een afspraak kunnen plannen voor een test of een vaccinatie is geweldig. Sommigen staan te springen maar er zijn ook collega’s die er hun bedenkingen bij hebben. Angst voor prikken is niet ongewoon en dat er werknemers zijn met wantrouwen over uw betrokkenheid bij hun gezondheid is iets om rekening mee te houden.

Zeker een op de vijf werknemers zal niet staan te springen om uw aanbod. De angst kan meerdere oorzaken hebben en kan soms heel intens groeien, door negatieve verhalen in de media, via social media, via vrienden of familie.

Wat gebeurt er bij een werknemer die angst of argwaan heeft?

Het zien van het aanbod van u als werkgever, triggert stresshormonen die zorgen voor gevoelens van onbehagen en onveiligheid. De terugkoppeling van negatieve gevoelens naar de hersenen vergroot dit effect. Deze angst of argwaan kan ertoe leiden dat iemand zich verzet of juist wegblijft. Wanneer je als werkgever deze reactie merkt bij werknemers, dan is extra uitleg en geruststelling de manier

om de angst of argwaan te laten afnemen. Als iemand zich erg afzet, neemt het geruststellen een stuk langer in beslag. Als de angst zo groot is dat iemand noodzakelijke zorg vermijdt of weg blijft van het werk om de situatie te vermijden, dan is het inschakelen van een psycholoog raadzaam om te helpen bij het milder maken van de angst of argwaan.

Wat u als werkgever kunt doen om uw werknemer te helpen

Als werkgever is het erg belangrijk om begrip te tonen voor de diversiteit van reacties die je krijgt. En ook dat je goed kunt onderbouwen en aantoonbaar kunt maken dat je geen andere waarde hecht aan het aanbieden van preventieve zorg, anders dan uit zorg voor je werknemers. Dat je geen toegang hebt tot medische informatie, en dat je dergelijke informatie nooit zou overwegen mee te nemen in beoordelingen van het werk. En ook dat het besluit om wel of niet gebruik te maken van het aanbod geen invloed heeft op de arbeidsrechtelijke relatie. Arbeidsrechtelijk kan dat overigens ook niet zomaar, zoals u ongetwijfeld ook weet. Zo kan het zijn dat een medewerker al gevaccineerd is voor een specifiek ziekte, maar dat niet met u wil delen om privacy redenen. Vanuit Mediprevent kunnen wij dit waarborgen, en dat is een grote zorg minder voor uw werknemers. Wij delen geen medische informatie van werknemers met u als werkgever. Wel weet u of er gebruik is gemaakt van uw aanbod, omdat u de kosten draagt voor elke geplande afspraak uit uw werknemersbestand zo heeft u een indicatief beeld van het succes van uw preventiecampagne.

Vanuit Mediprevent hebben wij bovendien gezien dat het belangrijk is om al in het voorstadium voor uw keuzes werknemers te betrekken. Praat met hen over preventieve zorg, uw intenties, gedachtelijn, en vraag wat er voor medewerkers zelf belangrijk is. Grote kans dat u een hoop zorg wegneemt, en dat werknemers juist erg positief zijn over hoe u uw zorgplicht naar uwe werknemers bereidt bent in te vullen. Kans op ziektes ontstaat immers deels via of door het werk.

Tot slot is het belangrijk om duidelijke voorlichting te geven over waarom u specifieke preventieve zorg aanbiedt. Ook daar nemen wij al een groot deel van uw zorg uithanden, omdat we een informatieve mini-portal aanbieden voor werknemers waarop extra informatie is te vinden over ziekten en het preventieve aanbod.

Meer weten?

Wil je meer informatie over hoe Medi Prevent jouw organisatie helpt bij het gezond blijven werken? Neem dan contact op met Thekla Oosterhof, mailto:thekla@mediprevent.nl

 

Meer over angst voor prikken:
https://www.nu.nl/gezondheid/6122363/bang-voor-naalden-zo-krijg-je-je-prikangst-eronder.html

Klant worden?
Preventief onderzoek

Binnenkort beschikbaar

Binnenkort kun je bij ons terecht voor preventieve gezondheidsonderzoeken. Laat jouw gegevens bij ons achter als je de mogelijkheden voor jouw werknemers wil bespreken.

 

preventief onderzoek