medi icon

Hoe voorkom je het risico op gordelroos of de verspreiding ervan in de ouderenzorg?

Alles wat je moet weten over gordelroos

Gordelroos of herpes zoster is een besmettelijke infectieziekte die veroorzaakt wordt door het varicella zoster virus. Er is een vaccin beschikbaar.

De ziekte

 

Het varicella zoster virus is hetzelfde virus dat bij kinderen waterpokken veroorzaakt. Wanneer er na een waterpokkeninfectie bij een kind virus achterblijf, bestaat de kans dat later gordelroos optreedt. Het treedt vooral op bij ouderen en mensen met verminderde weerstand. Het virus heeft zich na de waterpokkeninfectie teruggetrokken in een zenuwknoop en kan de kop opsteken als de afweer (tijdelijk) minder is. Gordelroos is zeer besmettelijk: het vocht uit de blaasjes kan waterpokken veroorzaken bij iemand die het nog niet heeft doorgemaakt.

Wat zijn de verschijnselen van gordelroos?

 

De symptomen van gordelroos zijn anders dan die van waterpokken; er is huiduitslag met blaasjes die jeuken maar bovendien ook veel pijn doen. Ze zitten niet over het gehele lichaam maar aan een kant van de romp of het gezicht. De pijn is heftig, stekend of branderig.

De klachten houden meestal 4 tot 6 weken aan, verdwijnen dan maar kunnen telkens bij vermindering van de weerstand weer terugkomen.

Soms kan de branderige pijn langer dan 3 maanden aanhouden. Dit wordt postherpetische neuralgie (PHN) genoemd.

Een ernstige complicatie van gordelroos is ontsteking van de aangezichtszenuw of oogzenuw.

Welke bescherming is er tegen gordelroos?

 

Er is een vaccin op de markt dat gordelroos en PHN kan voorkomen: Shringrix®. Het is bestemd om mensen vanaf 50 jaar te beschermen tegen een uitbraak van gordelroos.

Voor een volledige bescherming zijn 2 vaccinaties nodig met een tussentijd van 2 tot 6 maanden. De beschermingsduur is voorlopig voor 5 jaar afgegeven maar men gaat ervan uit dat de beschermingsduur langdurig aanhoudt. (de studies lopen nog).

Wat zijn de bijwerkingen van het vaccin tegen gordelroos?

Zoals bij ieder vaccin zijn milde bijwerkingen normaal: licht koorts, roodheid, pijn bij de injectieplaats.

N.B. Het vaccin is niet bestemd om klachten van al bestaande gordelroos of PHN te bestrijden.

Heb je vragen over gordelroos en wat je kunt doen voor werknemers?

Contact sales
Beroepsvaccinaties

Een werkgever zorgt voor haar werknemers

In sommige beroepen hebben medewerkers een verhoogd risico op (infectie)ziekten, zoals hepatitis B, griep, difterie, tetanus of polio. Als werkgever wil je dit risico zoveel mogelijk beperken.